sábado, 29 de noviembre de 2014

Creative Commons

Quan publiquem algun contingut a Internet que no és nostre pot ser que aquest tingui drets de propietat intel·lectual. Per tal de no incomplir la normativa, podem buscar fotos, vídeos, música... llicenciats en Creative Commons que podem utilitzar, tot i que hem de mirar primer sota quina llicència, però en molts casos només caldrà citar a l’autor. 

Hi ha diferents portals a Internet que ofereixen fotos, música, vídeos... amb llicències de Creative Commons, i que, per tant, podem utilitzar lliurement tenint en compte quina mena de llicència té.


Per fotografies, podem entrar a portals com:
Molts diaris tenen tots els drets reservats (all right reserved), tot i així ens permet citar alguna frase. Passa el mateix amb els llibres. Un diari que té llicències de Creative Commons es El Diario.

Per música, tenim portals com:
I, per últim, els vídeos podem trobar-los a pàgines com:

A més de tenir cura de mirar quines llicències té un contingut d'una altra persona que nosaltres volguem incloure en el nostre blog, quan nosaltres subministrem informació pròpia també ens hem de preocupar per posar quina llicència posem per aquell contingut, ja que si no posem res, significa automàticament que tots els drets estan reservats. Per aconseguir una llicència de Creative Commons és tan sencill com entrar a la pàgina, i a l'apartat de "licence", fer clic a Choose a Licence, escollir quines llicències vols posar al teu blog i, posteriorment, copiar l'embed que et donen a la teva pàgina.

viernes, 28 de noviembre de 2014

Power Point

El Power Point és un programa que permet fer presentacions, i és utilitzat àmpliament en el sector de l'educació. L'ús de projectors en conjunt amb aquest programari, fa d'aquest sistema la manera òptima per comunicar idees i projectes a un directori, a l'aula i a la universitat.

El sistema és bastant senzill: es creen diapositives que contenen informació, en format text, dibuixos, gràfics o vídeos.

Podem parlar de dos grans grups sobre tipus de presentacions:

Les presentacions tradicionals (classe magistral)

Avantatges
  • L’alumne sempre té en pantalla una guia que s’està dient o dels termes claus. 
  • Permet incorporar imatges il·lustrades. 
  • Permet crear esquemes de manera que és fa més intel·ligible la matèria.
  • Podem encertar  tota mena d’elements multi medials com ara: imatge, so, vídeo... 
  • L’alumne té més facilitat per prendre apunts. 
  • Permet utilitzar una variada gamma de colors i formes que clarifiquen el significat dels continguts 

Desavantatges

  • Molts cops hi ha massa informació en les diapositives. 
  • L’orador ja no explica, es limita a llegir la pantalla. 
  • Els colors i les formes es col·loquen en pantalla de forma indiscriminada sense ordre estètic. 
  • Abús dels elements multimèdia. 
  • Si incorporem molts efectes d’animació i transició, correm el ric de que l’auditori miri els efectes i no escolti el discurs. 
  • S’estableix un doble discurs, el de l’orador que va explicant i el de l’oient que va llegint a un ritme diferent.

- Les presentacions d'ús creatiu (constructivisme, aprenentatge social...)


Hi ha un seguit de trets que identifiquen un ús concret de les presentacions com a una modalitat innovadora:
  • Presentacions que treballen en espais que van més enllà de la situació de classe formal. 
  • Presentacions que cerquen i provoquen la interacció professor/alumne o al contrari. 
  • Presentacions que incorporen elements propis del llenguatge audiovisual com un element més que ens facilita l’expressió a classe. 
  • Presentacions que faciliten la creació i l’aprenentatge cooperatiu. 
  • Presentacions que propicien l’estructuració, la síntesi i la reflexió del continguts. 
  • La no limitació de l’ús del programa Power Point a les presentacions. 
  • El Power Point dóna suport i potencia les metodologies que vulguem emprar a classe.

12 PROPOSTES D’ÚS CREATIU I MULTIMEDIAL DEL POWER POINT 
  1. Substituir les tradicionals diapositives de fotografies.
  2. Crear una presentació amb una diapositiva central que contingues una miniatura de totes les fotos i que al clicar a sobre s’obrís una nova diapositiva amb la foto en qüestió ampliada i es podria habilitar altres diapositives amb detalls d’aspectes destacables. Tot plegat acompanyat de botons per poder anar endavant i endarrere.
  3. Fer possible l’accés aleatori a qualsevol imatge o ampliació de manera que és pogués adaptar al ritme i/o interessos de la classe.
  4. Podríem crear un”sac” de sons i melodies de manera que, mitjançant enllaços entre textos escrits en una diapositiva i sons, ens permetessin tenir accés a un repertori.
  5. També ens pot servir per crear material escrit. És molt més fàcil crear esquemes amb Power Point que amb Word, o adjuntar i posar un marc a un parell de fotografies  és més fàcil amb Power Point que no amb PhotoShop.
  6. Crear una sèrie de diapositives amb preguntes i enllaços a diapositives amb les respostes correctes fer una sessió de repàs d’un tema o de coneixements previs diferent i molt motivador. Les possibilitats d’interactivitat del propi programa acompanyen a la interacció amb el grup classe.
  7. Demanar als alumnes treballs fets amb Power Point, aprofundint així en l’esforç de l’alumne a sintetitzar els conceptes.
  8. En el cas dels més petits, podem portar preparat un paisatge i anar col·locant els animals on correspongui.
  9. Fer servir el Power Point com si d’una pissarra es tractés.
  10. Acabar de construir les presentacions fetes amb Power Point entre tota la classe.
  11. Amb els més petits podem tenir en les diapositives del Power Point imatges dels protagonistes, els decorats, els instruments que apareixeran a la història, així com alguns sons i, sobretot, diferents finals per poder triar.
  12. Amb una diapositiva de Power Point podem recollir idees.


Article: Prepara't un powerpoint per a les teves classes però no l'ensenyis als teus alumnes.Jordi Simón i Llovet.

miércoles, 26 de noviembre de 2014

Prezi

Prezi, segons la Viquipèdia, és un un programa de presentacions per explorar i compartir idees sobre un llenç virtual basada en la informàtica en núvol (programari com a servei). Prezi es distingeix per la seva interfície d'usuari amb zoom, que permet als usuaris disposar d'una visió més apropada o més allunyada de la zona de la presentació. Prezi permet als usuaris visualitzar i navegar a través de la informació dins d'un espai 2,5D.

Per fer un Prezi, el primer que cal fer és obrir una conta a: www.prezi.com, quan s'ha fet això, en el nostre apartat de Prezi  veurem que a l'esquerra posa "Nou Prezi", si hi fas clic, s'obre una nova finestra on et dona diferents plantilles per utilitzar com a fons. No és obligatori escollir una, després es pot canviar o afegir. En el cas de que no vulguis cap plantilla, fas clic a "iniciar prezi en blanc", en el cas contrari, selecciones la plantilla i fas clic a "usar plantilla". En la següent pantalla, ens trobem diferents elements:
  • Marcs i fletxes: tant els marcs com les fletxes es poden col·locar en la ruta que seguirà el Prezi, per tant, serveixen per remarcar alguna cosa de la imatge on ho col·loquis.
  • Inserir: podem inserir imatges, símbols i formes, diagrames, vídeos de youtube i  música de fons.
  • Temes: tal com he mencionat abans, aquí podem afegir o canviar el tema seleccionat
Una vegada has col·locat tot allò que vols i al lloc on vols, fas clic a "editar ruta" i vas seleccionant en ordre allò que vols que surti en la presentació final. Si hi ha alguna cosa que no pots seleccionar, intenta allunyar-te o apropar-te més. Cal dir que el Prezi guarda sol els canvis que vas fent a la presentació. Una vegada has acabat, fes clic a "presentar" si vols veure la presentació finalitzada.

Finalment, si fas clic a compartir i després a compartir prezi..., podràs escollir si vols que sigui privat o públic o si vols que el teu prezi sigui reutilitzable.

A la classe de GTIC, ens van proposar fer-ne un definint amb una metàfora què són els animals de companyia per nosaltres, aquí teniu el meu:

lunes, 24 de noviembre de 2014

Padlet

Padlet és una eina per guardar i compartir diferents continguts multimèdia, es pot utilitzar com archiu personal o com a pissarra col·laborativa.

Padlet té uns llocs concrets on posar la informació, l'organització està molt marcada i només es poden posar texts i fotos en requadres.

Té avantatges com:

  • No cal tenir una contrasenya per a crear un suro.
  • Només pot escriure a un suro qui tingui l'enllaç.
  • Es compartit i públic.
  • Si et crees un compte pots compartir el suro amb algunes persones.
  • Normalment la gent busca un ordre concret a seguir.
Us deixo un exemple de Padlet:


sábado, 22 de noviembre de 2014

Sites

Google Sites, segons Viquipèdia, és un producte online gratuït de Google, que ens permet crear pàgines web d'una forma molt senzilla. A més, permet compartir informació amb facilitat per veure-la i compartir-la amb un grup reduït de col·laboradors o amb tota la seva organització, o amb tothom. L'únic requisit per poder utilitzar Google Sites és tenir un compte de Google. 

Per crear un Site s'han de seguir aquests passos:

  • Entrar a la nostra conta de google (crear-ne una si no en tens)
  • Anar a la pestanya de "sites", que es troba o a la part superior a la pàgina principal de google o en una pestanya a la part superior dreta (és una imatge de diferents quadrats), en el segon cas, al fer clic s'obrirà un quadre on veiem totes les aplicacions de google, fem clic a "Sites"
  • Quan haguem entrat, a la part esquerra veurem que posa "crea", hi fem clic.
  • Posem un nom al nostre Site i, si volem, seleccionem un tema.
  • Quan haguem acabat això, fem clic a "crea", a la part superior.
  • S'obrirà una pàgina nova, el nostre Site. Una vegada aquí, ja podem començar a modificar la pàgina.



viernes, 21 de noviembre de 2014

Vídeo y educación

A classe de GTIC hem estat comentat el primer capítol del llibre "Vídeo y educación" de Joan Ferrés. 

Aquest parlava d'aspectes molt importants, com ara l'hemisferi dret i l'esquerre. Al principi, no tenia massa idea del què feia cada part, però després de fer un recorregut en la lectura, he entés que l'hemisferi esquerre controla la part dreta del cos, i que també s'encarrega de processar allò relacionat amb la lectura, l'escriptura, el càlcul. entre d'altres coses. D'altra banda, l'hemisferi dret controla la part esquerre del cos, aquesta es concentra més en el reconeixement dels rostres, reconstruccions de conjunts, divisons artísitques, per tant, podríem afirmar que és l'hemisferi més emocional.
En el desenvolupament de la classe també vam parlar d'altres temes com per exemple el llenguatge audiovisual. Així doncs, en aquesta part ens centrariem en el llegir un text i en mirar una imatge. 

Llegir un text = imatge - idees - emoció

Mirar una imatge/veure vídeo= imatge - emoció - idees

Per tant, la nostra classificació canviaria.

A continuació us el deixaré per tal que el pogueu llegir:


martes, 18 de noviembre de 2014

Anàlisi d'un blog educatiu

Per a poder analitzar un blog educatiu cal fer-se una sèrie de preguntes del tipus: quins continguts hi ha publicats? quin tipus de blog és? quines activitats s'hi desenvolupen? qui publica? hi ha alguna estructura del blog? etc. (podeu trobar més informació sobre analitzar un blog educatiu fent clic aquí)
http://mestreacasa.gva.es/web/ceipbernatartola/29
Després de visitar diferents blogs educatius, analitzaré "El blog de sexto pradera":


És un blog d'aula del professor, és a dir, un blog on es proporciona als alumnes informació, es proposen activitats complementàries, es donen instruccions per a tasques diverses, es mostren recursos multimèdia i enllaços a llocs d'interès, etc... per tant, els continguts que podem trobar en aquest blog són explicacions escrites, algun audiovisual (generalment tutorials de youtube sobre allò que demana el professor en aquella entrada) i imatges (explicatives, gracioses o els logos dels programes que utilitzaran) publicats pel professor i dirigits als seus alumnes. En quant a l'estructura del blog, trobem diferents menús a la part superior i les entrades tenen etiquetes per a una millor localització i té blogrolls, es a dir, trobem enllaços a altres pàgines que qui escriu el blog considera que són d'interès en l'àmbit educatiu. Pel que fa als comentaris, només algunes entrades en tenen, tot i que generalment són de mestres d'altres escoles.

Opino que és un bon blog que serveix per a que els alumnes puguin veure en qualsevol moment allò que han de fer i a més tinguin algunes facilitats a l'hora de fer-ho (com els tutorials).

domingo, 9 de noviembre de 2014

Usos educatius dels blogs

"Usos educatius dels blogs" és una lectura que hem hagut de llegir per a l'assignatura de GTIC. M'ha aportat molts conceptes nous sobre els blogs. A continuació faré un resum dels conceptes que parla:


Primerament, fa una introducció sobre conceptes dels blogs.

  • Les weblogs: és un mitjà de comunicació que afavoreix l'aprenentatge actiu.
  • Els edublogs: són blogs educatius.
  • Les web 2.0: són webs socials, és una web nova, no una tradicional, ja que els mateixos usuaris són els que creen i organitzen el contingut (comunicació és el protagonista, el redactor de la web) espai de lectura i escriptura.
  • El blog (diari): és una web periòdicament actualitzada que recopila cronològicament textos o articles d'un o diversos autors (blogaires).
  • La viquipèdia: és una enciclopèdia lliure de construcció col·laborativa.
  • El RSS: és la font d'actualització de les webs dels diferents usuaris.
  • El wordpress: és un sistema de gestió de continguts de codi obert per a la publicació de blogs a Internet.
Per tant, després de citar alguns conceptes destacables podria dir que la utilització dels blogs en l'àmbit educatiu és molt útil, ja que a part de ser una eina de treball fa que incrementi la comunicació, interacció, entre d'altres coses. I també serveixen per pensar, escriure, compartir i participar. 

Després parla sobre la funció de les etiquetes que és bàsicament l'organització i la identificació de temes per temàtiques de manera que ens permeten localitzar documents ràpidament.

Els avantatges dels blogs, fan incrementar la possibilitat de comunicació, alhora que afavoreix l'activitat dels alumnes, imprescindible per a la construcció dels seus coneixements. També fomenta la interacció, tant entre els alumnes com entre els alumes i els mestres.