sábado, 6 de diciembre de 2014

Programari

Els programes d'ordinador són seqüències d'instruccions que el processador va llegint, interpretant i executant, una darrere l'altra. Els programadors escriuen les instruccions que després el processador llegirà i executarà mitjançant llenguatges de programació.

El programari convencional limita la possibilitat de detectar i corregir errades de programació, de fer-hi modificacions, de traduir-lo o fer-lo servir per a finalitats diferents a les previstes pels autors. El programari es classifica en:
  • Programari gratuït (freeware): programes que es poden fer servir lliurement.
  • Programari de prova (shareware): programes que es poden baixar però que demanen un pagament si se'n vol fer ús complet i continuat.
  • Programari comercial: programes que requereixen un pagament previ per a fer-ne ús i disposar d'una llicència comercial.
  • Programari codi obert (open source): ofereix la possibilitat d'accedir al seu codi font. Alhora també garanteix el dret a estudiar-lo, modificar-lo, adaptar-lo, recopilar-lo i difondre'n la versió resultant.
  • Programari lliure (free software): es planteja les repercussions ètiques i socials derivades de l'adopció d'un model d'ús determinat i de la creació de programari. Garanteix simultàniament quatre llibertats:
  1. Llibertat d'usar-lo amb qualsevol finalitat
  1. Llibertat d'estudiar-lo i adaptar-lo a les nostres necessitats
  1. Llibertat de redistribuir-lo a tercers
  1. Llibertat d'introduir-hi millores i fer-les públiques a fi que se'n beneficiï tota la comunitat.
  • El software lliure es basa en la cooperació i la transparència i garanteix aquesta sèrie de llibertats pels usuaris. Als programaris que no són lliures se'ls anomena propietaris o prohibitius.
Per més informació fes clic aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario