lunes, 29 de diciembre de 2014

Taxonomia de Bloom

Benjamin Bloom va classificar les activitats educatives graduades de més senzilles a més complexes, aquesta classificació es coneix com a taxonomia de Bloom. Les activitats educatives es van definir en tres dominis: domini cognitiu, afectiu i psicomotor.

L'any 2000 es va revisar i es van modificar algunes coses. Podeu veure les diferències entre l'original i la de l'any 2000 aquí:


Per més informació fes clic aquí.

La tasca a realitzar després d'informar-nos sobre aquest tema consistia en crear una taula on hi haguessin totes les eines que hem anat utilitzant al llarg d'aquest quadrimestre i quines habilitats cognitives es desenvolupen en cadascuna, aquí teniu la meva:


domingo, 28 de diciembre de 2014

Mapes conceptuals

Els mapes conceptuals van ser creats per Joseph D. Novak i són utilitzats per a la representació gràfica del coneixement, és a dir, la construcció d'un mapa conceptual és un procés intel·lectual que facilita un aprenentatge significatiu en la mesura en que ens ajuda a integrar els nous coneixements en els nostres esquemes mentals.

Algunes coses que s'han de saber sobre els mapes conceptuals són que els conceptes que hi apareixen estan relacionats per línies i paraules però que aquests conceptes no es poden repetir, un connector pot tenir connectat més d'un concepte i un concepte pot estar connectat a més d'un connector, una falta greu en un mapa conceptual es oblidar el connector.

Un programa per a crear mapes conceptuals és CMapTools, un programa gratuït creat per l'Institute for Human and Machine Cognition.


A la classe de GTIC havíem de crear un mapa conceptual a partir d'una lectura anomenada "Dinar de nadal".

Us deixo a continuació el mapa conceptual que he creat jo a partir del text:






sábado, 27 de diciembre de 2014

Fluxogrames

Segons viquipèdia un fluxograma o diagrama de flux,, és una representació gràfica d'un algoritme. Són una eina que podem usar per representar procediments per a resoldre una tasca. Utilitzen símbols amb uns significats molt definits que representen els passos de l'algorisme i representen el flux d'execució amb fletxes que connecten els punts d'inici i el de finalització, alguns dels símbols són aquests:



Els fluxogrames es poden treballar amb diferents eines com, per exemple, gliffy, un lloc web que ens dona les eines necessàries per a dissenyar diversos tipus de diagrames.


miércoles, 10 de diciembre de 2014

Wordle

Wordle és una aplicació gratuïta on es poden crear word clouds (núvols de paraules), que es poden organitzar de diferents maneres, colors i fonts.

Per utilitzar-lo no és necessari descarregar-se cap programa, només cal entra a la web i començar a crear un núvol. Wordle elimina automàticament les paraules curtes i els signes i ressalta totes les paraules que més es repeteixen fent-les mes grans que les altres.

Una vegada has creat el teu núvol de paraules, Wordle et permet imprimir la imatge, capturar-la en PDF o compartir-la al blog o la galeria de la pàgina.

Per crear un núvol de paraules, el primer que cal fer és accedir a la pàgina web de Wordle i fer clic a "Create your own", una vegada allà tindrem dues opcions:

  • Posar un text (o paraules soltes) al requadre que ens dona i fer clic a "Go"
  • Escriure una pàgina web que contingui un Atom o RSS i fer clic a "Submit"


Apareixerà un núvol de paraules. Si vols eliminar una paraula, només cal posar el cursor a sobre i fer clic al botó dret del ratolí, apareixerà "remove", fem clic i la paraula desapareix. Per posar les paraules en un altre ordre, font o lletra diferent, podem fer clic a "Randomize" sota de la imatge o escollir-ho personalment a la part superior.


lunes, 8 de diciembre de 2014

Jamendo

Segons vikipedia Jamendo és una plataforma musical i una comunitat d'àmbit internacional, creada al voltant de la música lliure, on els artistes poden pujar la seva música gratuïtament i el seu públic descarregar-la sota llicència Creative Commons.


A continuació afegiré un vídeo on explica què és més detalladament:

domingo, 7 de diciembre de 2014

Els blogs

Segons la Viquipèdia un blog, o en espanyol també una bitácora, és un lloc web periòdicament actualitzat que recopila cronològicament textos o articles d'un autor o diversos autors, en què apareix en primer lloc el més recent, on l'autor conserva sempre la llibertat de deixar publicat el que consideri pertinent. El terme blog prové de les paraules web i log ('log' en anglès = diari). El terme espanyol bitácora, en referència als antics quaderns de bitàcora dels vaixells, s'utilitza preferentment quan l'autor escriu sobre la seva pròpia vida com si fos un diari, però publicat a Intenet en línea.

Els blogs permeten que qui ho llegeix pugui comunicar-se amb l'autor i amb altres blogs, però també permeten que s'hi pugui cercar i organitzar informació de diferents formes. Es a dir, és una eina de publicació i comunicació que serveix per exposar i intercanviar idees.


Hi ha diferents tipus de blogs:

  • Blogs de centre: fan la funció de revista digital on podem trobar informació sobre tot allò que es fa al centre.
  • Blogs per a seminaris i cursos de formació en TIC per al professorat: es fan servir per a que els assistents a aquests cursos puguin tenir la informació quan vulguin.
  • Blogs de professors (individuals): són utilitzats per a explicar les seves reflexions, metodoligues, sobre les TIC...


Blogs d'aula, que poden ser:

  • Blogs d'aula del professor: el professor hi penja activitats complementaries, informació, instruccions... per als seus alumnes.
  • Blogs de professor-alumnes: són blogs que permeten la gestió compartida amb diferents graus de responsabilitat per tal de poder fer diferents tasques com per fer un quadern digital on hi hagi les informacions del professor i les entrades dels alumnes.
  • Blogs d'aula de l'alumne: poden ser per a fer tasques proposades pel professor, ensenyar els treballs d'alguna assignatura, explicar algun tema de lliure elecció...


Tota aquesta informació (i més) la podem trobar a la lectura de l'assignatura de GTIC "Usos educatius dels blogs".

Flickr

Segons vikipèdia Flickr és un lloc web gratuït que funciona com a una xarxa social, i que permet emmagatzemar, ordenar, buscar, vendre i compartir fotografies i vídeos en línia. És un servei molt utilitzat pels bloggers com a dipòsit de fotos per allotjar imatges que incrustar als blogs i altres mitjans socials. Es pot accedir al contingut de Flickr sense necessitat de registrar un compte. Tot i així, sí que és necessari fer-ne un per a carregar fotografies o vídeos. 


A continuació us deixo un vídeo on explica què és Flickr d'una manera més entenedora:

Vikipèdia

La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. Els més de 15 milions d'articles (dels quals 4 milions en anglès i 416.044 en català) han estat escrits col·laborativament per usuaris d'arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web. 

A continuació afegiré una conferència que fa el creador de viquipèdia on explica molt clarament què és i com funciona:

   

Els wikis

A la classe de GTIC ens van explicar què és un wiki, per a què serveix i com s'utilitza. 

A continuació us afegiré un vídeo explicant què és un wiki:



Hi ha diferents pàgines on treballar amb wikis, en el nostre cas hem utilitzat wikispaces, és una pàgina força sencilla, els passos a seguir per començar un wiki en aquesta pàgina són aquests:
  • Obrir una conta de wikispace amb el teu correu (t'enviaran un email de confirmació)
  • Quan estiguis al teu apartat, fes clic a "New Wiki"
  • Et demanarà que escullis un apartat a "Your Industry", pots contestar o posar que prefereixes no respondre. Després fes clic a "continuar".
  • Escriu el nom del teu wiki i marca la casella de "Wiki" a sota. Fes clic a "creeu".
  • Per editar el wiki, fes clic a "editeu".
  • Per guardar, fes clic a "save"
  • Per canviar el títol, fes clic a "...", al costat de la pestanya d'editar, i després a "dona un nom nou.

Diferències entre blogs i wikis

El blog és un contingut estàtic, on es poden fer etiquetes, organitzar cronològicament, podem establir amb els visitants una interacció o debat i es presenta en mode pergamí. D’altra banda trobem els wikis que per contra és un contingut dinàmic, les seves edicions no compten amb les dates i es comparteixen aportacions amb altres persones.

sábado, 6 de diciembre de 2014

Programari

Els programes d'ordinador són seqüències d'instruccions que el processador va llegint, interpretant i executant, una darrere l'altra. Els programadors escriuen les instruccions que després el processador llegirà i executarà mitjançant llenguatges de programació.

El programari convencional limita la possibilitat de detectar i corregir errades de programació, de fer-hi modificacions, de traduir-lo o fer-lo servir per a finalitats diferents a les previstes pels autors. El programari es classifica en:
  • Programari gratuït (freeware): programes que es poden fer servir lliurement.
  • Programari de prova (shareware): programes que es poden baixar però que demanen un pagament si se'n vol fer ús complet i continuat.
  • Programari comercial: programes que requereixen un pagament previ per a fer-ne ús i disposar d'una llicència comercial.
  • Programari codi obert (open source): ofereix la possibilitat d'accedir al seu codi font. Alhora també garanteix el dret a estudiar-lo, modificar-lo, adaptar-lo, recopilar-lo i difondre'n la versió resultant.
  • Programari lliure (free software): es planteja les repercussions ètiques i socials derivades de l'adopció d'un model d'ús determinat i de la creació de programari. Garanteix simultàniament quatre llibertats:
  1. Llibertat d'usar-lo amb qualsevol finalitat
  1. Llibertat d'estudiar-lo i adaptar-lo a les nostres necessitats
  1. Llibertat de redistribuir-lo a tercers
  1. Llibertat d'introduir-hi millores i fer-les públiques a fi que se'n beneficiï tota la comunitat.
  • El software lliure es basa en la cooperació i la transparència i garanteix aquesta sèrie de llibertats pels usuaris. Als programaris que no són lliures se'ls anomena propietaris o prohibitius.
Per més informació fes clic aquí.

miércoles, 3 de diciembre de 2014

Booktrailer

Què és un booktrailer?

És una de les últimes tendències per promocionar novel·les que consisteix en realitzar un vídeo curt o teaser, similar als trailers cinematogràfics que promocionen pel·lícules o series de televisió. Serveix per que a través de música, imatges, seqüències gravades, efectes, etc capti l'atenció del lector i inciti a la lectura.

En quant a les característiques que crec que té un booktrailer són les següents:

- Poca durada
- Gran intensitat
- Tacta d'enganxar al públic
- Proporciona informació com ara els autors, dates de presentació, etc

Pel que fa a la realització del booktrailer, l'he fet amb la Laura Reyna i la Mònica Segura sobre la novel·la Somriures de Bombai. 

A continuació us deixaré el procés de creació d'aquest i el booktrailer finalitzat.

Procés de creació:



Booktrailer acabat:

lunes, 1 de diciembre de 2014

Twitter

Segons viquipèdia twitter és un servei de xarxes socials i microblogging que permet als seus usuaris enviar missatges de text només, amb una longitud màxima de 140 caràcters mitjançant SMS, missatgeria instantània o bé directament des del lloc web de Twitter.

Us deixo a continuació un vídeo que explica com funciona twitter i les seves característiques: